Advertisement

Czytelnia

  • Czy konsumenci szukają informacji o kraju pochodzenia produktu i w jakim stopniu fakt wyprodukowania wyrobu nad Wisłą wpływa na ich decyzje zakupowe? Na te pytania szukało odpowiedzi Stowarzyszenie PEMI, które w październiku i listopadzie przeprowadziło badanie wśród konsumentów. Sprawdzono w nich w jaki sposób Polscy konsumenci podchodzą do polskich produktów. Czytaj więcej »

  • Puchary dla śniadaniowych drużyn

    Środa, 12 grudnia 2012

    Przez trzy dni trwały zacięte rozgrywki między dziesięcioma „śniadaniowymi drużynami” o puchar „Śniadaniowej Klasy”. Na podium stanęły JAS FBG Sosnowiec, UKS Ziębice i UKS Basket 47 z Białegostoku. Turniej Śniadaniowej Klasy zakończył ogólnopolski program edukacyjny „Śniadaniowa Drużyna”. Czytaj więcej »

  • Chyba wszyscy z nas przygotowują wigilijny barszcz czerwony. A jak barszcz to i krokiety! Naleśniki z farszem są ich wspaniałym dodatkiem, żeby jednak były wyjątkowe dodajmy do nich ser żółty. Dzięki temu będą smaczniejsze, atrakcyjne dla oka i nie rozpadną się. Czytaj więcej »

  • Światło – to naprawdę działa!

    Środa, 28 listopada 2012

    Jak kreować atmosferę sprzyjającą zakupom przy jednoczesnej redukcji kosztów? Od czego zależy sukces w branży detalicznej? Komentarza udziela Filip Gabryelczyk, ekspert ds. oświetlenia z firmy Trilux Polska. Czytaj więcej »

  • O rozwoju sieci Stokrotka, największych wyzwaniach w najbliższej przyszłości oraz o tym, jak konkurować z sieciowymi graczami rynku FMCG opowiadają: Dariusz Kalinowski, Prezes Zarządu i Witold Sarzyński, Dyrektor Rozwoju i Gospodarki Nieruchomościami, Członek Zarządu, Stokrotka Sp. z o.o. Czytaj więcej »

  • Trudny los kupców z Helleńskiej

    Niedziela, 18 listopada 2012

    Sklep obok sklepu. Każdy prawie taki sam. W jednym bloku funkcjonują obok siebie cztery placówki spożywcze. Tuż obok, w kolejnym budynku – następne dwie. Niedaleko sieciowe sklepy, market i dyskont Biedronka. Jakie są szanse na przetrwanie dla małego przedsiębiorcy w tak skrajnie trudnych warunkach? Czytaj więcej »

  • Energia na topie

    Niedziela, 18 listopada 2012

    W supermarkecie, osiedlowym sklepie czy na stacji benzynowej – w tego typu placówkach możemy kupić napoje energetyczne. Szybko podnoszą wydolność organizmu, poprawiają koncentrację i zwiększają szybkość reakcji. Czytaj więcej »

  • Gdzie ci mężczyźni…? – na zakupach!

    Niedziela, 18 listopada 2012

    O kobiecie buszującej między półkami powiedzieliśmy już chyba wszystko. Nie możemy więc pominąć mężczyzny, który wbrew powszechnym opiniom i stereotypom nie jest mechanizmem prostym. Czy również bywa zmienny i niezdecydowany, czy zawsze wie co kupić i czy lubi porady od sprzedawców? Pytamy polskich kupców! Czytaj więcej »

  • Z Pawłem Kubiakiem, założycielem i właścicielem firmy Pilot, prywatnie pasjonatem sportów wodnych i szybkich samochodów – rozmawia Maja Święcka. Czytaj więcej »

  • Rok 2012 dla Marka Kmiecika, Dyrektora Marketingu firmy Hoop Polska – to czas nagród i wyróżnień. W specjalnym wywiadzie dla miesięcznika Hurt & Detal opowiada o swoich sukcesach, a także ambitnych planach rozwojowych firmy Hoop Polska. Czytaj więcej »

  • O rozwoju firmy VINPOL, jej sukcesach oraz o nowych produktach opowiada Dariusz Polak, Dyrektor ds. Marketingu i Eksportu, VINPOL Sp. z o.o. Grupa Henkell & Co. w rozmowie z Tomaszem Pańczykiem, Redaktorem Naczelnym miesięcznika Hurt & Detal. Czytaj więcej »

  • Rodowód Żubra

    Niedziela, 18 listopada 2012

    „Rano kawka, wieczorem Żubr”, „Żubr czeka na polanie”, „Żubr w trawie puszczy” to tylko niektóre hasła, które sprawiają, że przed oczami widzimy jednocześnie żubra – mieszkańca puszczy i Żubra w butelce. Piwo Żubr to już stały element polskiego rynku piwa, a początki jego historii sięgają 1768 roku i okolic Białegostoku. Czytaj więcej »

  • 700 lat tradycji

    Niedziela, 18 listopada 2012

    O Browarze Namysłów, szerokim asortymencie piw – od lekkich, kobiecych, poprzez klasyczne, tradycyjne, aż po mocne o wyższej zawartości alkoholu oraz o rynku piwa opowiada Czesław Wojciech Szczepaniak, Prezes Zarządu – Dyrektor Generalny Browaru Namysłów Sp. z o.o. w rozmowie z Tomaszem Pańczykiem, Redaktorem Naczelnym miesięcznika Hurt & Detal. Czytaj więcej »

  • Wino z serem są razem podawane od wieków. Stanowią wyjątkową ucztę dla podniebienia, są świetnym zastrzykiem energii. Deska rarytasów z butelką trunku to dziś synonim wspólnego spędzania czasu, to idealne połączenie na chłodny, jesienno-zimowy wieczór. Radzimy jak dopasować je w taki sposób, aby dostarczały najwięcej przyjemności. Czytaj więcej »

  • Prosty sposób na obiad

    Wtorek, 30 października 2012

    Ile razy stawaliśmy przed dylematem, co ugotować na obiad? Co przyrządzić, by danie było smaczne, a jednocześnie jego przygotowanie nie zajmowało zbyt dużo czasu? Trwający sezon na grzyby może stanowić kulinarną inspirację do przygotowania pysznego, sycącego obiadu dla całej rodziny. Czytaj więcej »

  • Barszcz czerwony Knorr w nowej recepturze

    Wtorek, 30 października 2012

    Trudno wyobrazić sobie polski stół bez barszczu czerwonego. Nie dziwi więc fakt, że danie to znajduje się w pierwszej 10 najbardziej popularnych potraw w polskich restauracjach i hotelach. Szefowie kuchni wiedzą, że jego przygotowanie nie jest tak łatwe, jak mogłoby się wydawać. Aby uzyskać doskonały smak i apetyczny kolor restauratorzy mogą skorzystać z barszczu czerwonego... Czytaj więcej »

  • Słodycze od święta

    Piątek, 26 października 2012

    Każdy z nas lubi prezenty. Przyjemnie jest je otrzymywać, a jeszcze milej jest je dawać. Świąteczny zwyczaj obdarowywania się słodkościami jest w naszym kraju wciąż żywy. O świątecznych słodyczach, idealnych nie tylko na prezent, opowiadają detaliści. Czytaj więcej »

  • Powszechne przekonanie, że od przybytku głowa nie boli nie wydaje się mieć potwierdzenia, gdy mowa o środkach przeznaczonych do prania i pielęgnacji odzieży dziecięcej. Ba, zapotrzebowanie jest coraz większe, szczególnie w segmencie produktów hipoalergicznych, ekologicznych i nieuczulających. Jaki jest współczesny rodzic i czego szuka na sklepowych półkach? Czytaj więcej »

  • Droga do sukcesu

    Wtorek, 16 października 2012

    Pięć placówek w Warszawie i okolicy, w tym 2 sklepy o powierzchni ponad 500 mkw. Potężna ekipa pracowników, zaopatrzenie z licznych hurtowni, szeroki asortyment produktowy... A wszystko zaczęło się od małej piekarni w Piastowie! Czytaj więcej »

  • Być kobietą, być kobietą...

    Wtorek, 16 października 2012

    Co kupują znane Polki, czy mężczyźni odgrywają ważną rolę w codziennych zakupach, jakie są klientki w oczach detalistów i jak właściciele sklepów komponują damski asortyment? Odpowiedź zmienną jest, podobnie jak każda kobieta. Jedno jest pewne – to panie wciąż rządzą domowymi zakupami. Czytaj więcej »

  • Pamiętaj, że...

    Czwartek, 11 października 2012

    Żucie bezcukrowej gumy Orbit pomaga dbać o zdrowe i czyste zęby Czytaj więcej »

  • Dbajmy o lodówkę!

    Środa, 10 października 2012

    W trosce o bezpieczeństwo nasze i naszych dzieci oraz środowisko, które nas otacza, każdego dnia staramy się dokonywać coraz bardziej świadomych wyborów. W trakcie robienia zakupów, starannie wybieramy produkty, z których będziemy przygotowywać posiłki dla najbliższych. Dokładnie śledzimy tabele wartości odżywczych oraz zwracamy uwagę na składy produktów, by ograniczyć do... Czytaj więcej »

  • Szlakiem Radlera

    Środa, 26 września 2012

    Już od 90 lat piwo typu Radler znane jest w całej Europie ze swych właściwości orzeźwiających. Od Hiszpanii po Słowację, od Irlandii po Szwajcarię, Radler spożywany jest równie chętnie przez mężczyzn jak i przez kobiety, niezależnie od pory roku. Jednak dopiero od tego sezonu Radler, którego godnym przedstawicielem jest Radler Warka – produkowana na bazie oryginalnej... Czytaj więcej »

  • Życie ma smak!

    Wtorek, 25 września 2012

    Wielbiciele gotowania nie mogą tego przegapić! Już w środę 26 września rusza specjalny kulinarny cykl „Życie ma smak” w programie „Pytanie na śniadanie” w TVP2. Kucharze Knorr będą zdradzać tajniki smacznej kuchni, kulinarne sztuczki i inspiracje na pyszne potrawy, które z łatwością można przyrządzić w domu. Czytaj więcej »

  • Zamienniki serów topionych

    Czwartek, 20 września 2012

    W minionych latach klienci detaliczni sceptycznie podchodzili do wyrobów seropodobnych, jednak od jakiegoś czasu grupa akceptująca takie wyroby ciągle się powiększa. „Sytuacja ekonomiczna wielu Polaków i ich obawy o najbliższą przyszłość powodują, że klienci detaliczni poszukują tańszych wyrobów, szczególnie jeżeli chodzi o produkty codziennego zakupu. I coraz częściej... Czytaj więcej »

  • Szukasz pomysłu na kolację przy świecach? Potrzebujesz inspiracji, by przygotować smaczne i eleganckie przekąski? Chcesz stworzyć lekkie, wyszukane danie w kilka minut? Poniżej przedstawiamy przepisy na orzeźwiające Martini z hiszpańską oliwką, wykwintną marynatę z owocami morza i czarnymi oliwkami oraz oryginalny deser. Czytaj więcej »

  • Prawidłowe, zbilansowane żywienie osób w wieku starszym ma decydujący wpływ na zachowanie dobrej kondycji fizycznej i umysłowej. W tym okresie życia nie jest już tak ważna ilość, ale jakość spożywanych pokarmów. Zapotrzebowanie energetyczne spada ze względu na mniejszą aktywność fizyczną i spowolniony metabolizm, natomiast skład i jakość żywienia przeciwdziałająca... Czytaj więcej »

  • Ziemniaki, pyry, karofle i grule – któż z nas ich nie lubi? To ulubiony dodatek do dań obiadowych Polaków, bez względu na to czy są pieczone, gotowane, zapiekane, czy też smażone. Coraz częściej stanowią też samodzielny, sycący posiłek. Pieczone ziemniaki z dodatkami tzw. groole, zaspokoją głód każdego amatora tego popularnego warzywa. Na szczęście nie trzeba rozpalać... Czytaj więcej »

  • Marynata Teriyaki Kikkoman

    Czwartek, 23 sierpnia 2012

    Chcesz zaimponować znajomym, rodzinie, a może zapraszasz sympatię na romantyczną kolację? Marynata Teriyaki Kikkoman pozwoli na stworzenie pysznego i oryginalnego dania, rodem z kraju kwitnącej wiśni. Czytaj więcej »

  • 5 października 1842 r. w czeskim Pilźnie powstał pierwszy złocisty lager na świecie – Pilsner Urquell. W tym roku obchodzimy 170. rocznicę tego niezwykłego wydarzenia. Z tej okazji Discovery Channel przygotował dokument o historii tej ikony czeskiego piwa. Premierowy odcinek zostanie wyemitowany w środę, 15 sierpnia br. o godz. 20:55 na Discovery Channel. Czytaj więcej »

więcej artykułów